שוק ההון הוא עולם מורכב מאוד, יש בו אינספור מונחים וההיסטוריה שלו רצופה אירועים מפורסמים. מה צריך כל אדם לדעת על שוק ההון, על אפשרויות ההשקעה ועל הסיכונים הכרוכים בכך?
השקעות שוק ההון של פעם
עד לפני כעשרים שנה היו האנשים מצטופפים ליד מסופי הבנקים ברחובות לראות עליות ומורדות של המניות או ניירות ערך שהשקיעו בהם, בדרך כלל על פי שמועות. אנשים רבים לא ידעו מה ההבדל בין מניות ובין ניירות ערך אחרים, ואפילו היו מי שחשבו בטעות שקרנות נאמנות הן מניות. כמעט כל אחד היה יכול להיות יועץ השקעות.
ובכן, ימים אלה חלפו, ולא רק משום שהשנים עברו, אלא משום שהבורות והשיטות בהן השקיעו אנשים את כספם בשוק ההון גרמו לאכזבות ולמפלות כספיות מכאיבות, בייחוד לפשיטות רגל של משקים קטנים. אירועים אלה הביאו את מדינת ישראל לחוקק חוקים ותקנות שיגנו על הציבור מפני השקעות כספיות מסוכנות, וכיום ענף שוק ההון בישראל הוא מפוקח ומודרני כיאות.
מהו שוק ההון וכליו
כמו שיש שוק של מוצרים מוחשיים, בהם ממירים סחורה בכסף, כך שוק ההון, הוא הבורסות לניירות ערך - שווקים של כסף. כאן אתה נותן כסף בעבור יותר כסף שיתקבל בתוך זמן ידוע או לא ידוע, תלוי בכלי ההשקעה. במניות של חברות, למשל, התשואה העתידית איננה ידועה ובוודאי לא משך הזמן שבו היא תושג. באגרות חוב שמנפיקה הממשלה או חברה ציבורית - המועדים והסכומים מוגדרים יותר. יש כלים משולבים כמו אגרות חוב שניתנות להמרה למניות.
כלי מפורסם אחר הוא קרנות הנאמנות. אפשר לדמות אותן לחבילות המכילות כל מיני ניירות ערך שיש להם מכנה משותף. קופות גמל וקרנות השתלמות הן די דומות בכך אלא שהן פטורות ממס. ויש עוד כלים המכונים מכשירים פיננסיים שבאמצעותם אפשר להמר על השוק. יש אינספור מכשירים מתוחכמים ומורכבים שמי שרוצה לדעת אותם ואיך להשתמש בהם צריך ללמוד באוניברסיטה ואחר כך בקורסים של הרשות לניירות ערך. ואם אינכם מתכוונים ללמוד את המקצוע הזה, אפשר גם להתייעץ, כמו עם רופא. השאלה היא עם מי.
חוקי שוק ההון
כדי לעשות סדר בבלגאן, המדינה הסמיכה כמה גופים שיפקחו על שוק ההון ועל הפעילות הנעשית בו כדי שאזרחים תמימים לא ייפגעו מ"עצות אחיתופל" או ממידע לא מהימן או ממקור בעל אינטרס. לפיקוח על שוק ההון מונו גופים, בהם המפקח על הבנקים, הממונה על שוק ההון, הרשות לניירות ערך ועוד. עתה כל הנותן ייעוץ הנוגע לשוק ההון חייב להצהיר על ענייניו, להוכיח אמינות, הכשרה והסמכה, ובקיצור לשמור על שקיפות.
ממי לקבל ייעוץ השקעות?
ועדת בכר, למשל, תיקנה תקנות ומגבלות רבות מאוד באשר ליכולתו של מישהו לייעץ לך. היום כל המבקשים לעסוק במקצוע, חייבים לעבור קורסים, בייחוד בתחום האתיקה - זה התחום שהכי שמו עליו דגש: ערכי המוסר שעל פיהם יפעל יועץ ההשקעות שלך לענייני שוק ההון.
הבנקים ושוק ההון
מאחר שלבנקים תמיד הייתה תשתית מקצועית, הם נכנסו ברצינות לתחרות עם בתי ההשקעות וחברות ביטוח שגם הן מספקות כמה מוצרים פיננסיים ושירותי ניהול תיקי השקעות. הבנקים הסמיכו והכשירו את עובדיהם להיות יועצים אמיתיים, שקופים ואחראיים. הטובים שבבנקים הרחיבו את שירותיהם הנוגעים לתחום שוק ההון ושיבצו בהם אנשי צוות מומחים ומוכשרים להשקעות כאלה. איך יודעים באיזה בנק יש אנשים כאלה?
הצדק צריך לא רק להיעשות אלא גם להיראות, ולכן בבנקים העדכניים תשמע את אנשי הצוות מדברים מתוך "ראיית שוק". אל תתביישו לשאול שאלות על ההסמכה או על האינטרסים של אנשי הבנק, או לבקש הסברים על מכשירים פיננסיים. אפשר שמן ההסברים או התשובות תקבלו מושג על מקצועיותו של נותן השירות. גם על פי אתרי האינטרנט של הבנקים אפשר לקבל מושג על האוריינטציה והמחויבות שלהם לתחום של השקעות שוק ההון.
למידע נוסף על שוק ההון, בקרו בזירת הבנקאים וקבלו מידע שימושי לניהול תיק השקעות